Orgnr: 802508-1863
Bankgiro: 786-1966
Besöksadress: Henschens badhus, Sätra Brunn (kurort)
Postadress: Urban Hjärnes väg 5, 733 95, SALA


Den högtidlig invigningen av 2018 års utställning "Henschen" skedde 26 maj 2018 kl 16:00
I gassande sol invigningstalade Jennie Schaeffer, nya chefen för Västmanlands läns museum. Se bilder från dagen (och många andra) på Instagram.

Hej allihopa! Tack för att jag fick komma hit och inviga nya utställningen, säger jag ändå, 2018 på Brunnsmuseet här i Sätra Brunn. Brunnsmuseet är ett av Sveriges 1 500 ish arbetslivsmuseer i Sverige. Vad är då ett museum? I den här nya museilagen från 2017 då har man försökt sig på att definiera vad ett museum är. Man skriver så här:
”Det är en institution som är öppen för allmänheten, den förvärvar, bevarar, undersöker, förmedlar och ställer ut materiella och immateriella vittnesbörd om människan och människans omvärld”. Men för att vara öppna och förmedla berättelsen om människan och människans omvärld behövs - människor. Människor som tänker, människor som pratar, bygger, får in resurser, pengar och tid, bjuder in. Och jag blir så glad, för jag fått en tjuvkik härinne, när jag ser vad ni åstadkommit på den här utställningen och på brunnen som helhet. Här har ni med hjälp av många ideella krafter skapat och bevarat en miljö -  Henschens badhus.
Namnet kommer från Salomon Eberhard Henschen. Som föddes 1897* och han var intendent här på Sätra Brunn.  Några av er vet ganska mycket mer än mig om det. Men om man knyter tillsammans dåtid och nutid så finns ju många av Henschens släktingar som lever idag.
Jag kommer att läsa en dikt och den dikten finns faktiskt inne på museet och det är en av någon Henschens idag levande släktingar. Jag kommer inte att säga vem utan det får ni hitta på när ni går där och försöka hitta den poeten.
Gråt inte mer!
Jämra dej inte!
Bit ihop tänderna!
Plocka ögonbrynen!
Förläng ögonfransarna!
Förkorta känselspröten!
Lägg upp håret!
Rengör näsborrarna!
Raka bort mustascherna!
Svälj något lugnande!
Sitt inte där så svagsint
Ensam och inkrökt, gråt
Inte mer!

Får vi se om ni hittar.
Men när man knyter ihop då och nu och levandegör vårat kulturarv på det här sättet, för mig, när jag kom in i utställningen började jag också reflektera över hur tar vi hand om dom som mår dåligt idag. Det blir en stund av liksom hur vill vi ha det tillsammans nu och i framtiden. Så jag tackar alla som varit med och byggt upp och jobbat med utställningen för den reflektion som jag fick. Jag tror att en sådan här utställning kan tjäna som  punkt för diskussion vad vi vill och hur vi vill vara med varandra i framtiden.
Jag önskar ett stort lycka till med utställningen och den kommande säsongen. Lycka till!
* 1847 (Brunnsmuseets anm)
Källa: Instagram, Brunnsmuseet


Bildmontage


uppdaterad 2018-06-08 / tohbbe